تبلیغات
Ethnologie de l’Iran شناخت مردم ایران ( شما ) Anthropology of iran * (SHEMA) Shenakht mardom iran - آئین سنتی پخت آش گندم در یزد به‌روایت تصویر
Ethnologie de l’Iran شناخت مردم ایران ( شما ) Anthropology of iran * (SHEMA) Shenakht mardom iran
هرگونه استفاده از نوشته های این وب بدون اجازه کتبی نویسنده اکیدا" ممنوع است
علیرضاآیت اللهی از1341 فولکلوریست،1345محقق دانشگاه تهران و همکار«فرهنگ مردم» ، 1351 نخستین کارشناس مردمشناسی دانشگاهها،1354 مدرس مردمشناسی دانشکاه ابوریحان و با تحصیلات دکتری مردم شناسی در فرانسه در 1365 ،استاد مردم شناسی دانشگاه شهید بهشتی بوده است

آئین سنتی پخت آش گندم در یزد به‌روایت تصویر

پنجشنبه 4 آذر 1395

نویسنده: Alireza Ayatollahi ( Tehran.Iran ( علی رضا آیت اللهی ( ایران.تهران ) |

تسنیم گزارش می‌دهد

آئین سنتی پخت آش گندم در یزد به‌روایت تصویر

شناسه خبر: 1245434 سرویس: استانها
پخت آش گندم نذری-یزد

نقاط مختلف استان یزد امروز همزمان با اربعین حسینی شاهد پخت آش گندم توسط عزاداران حسینی بود.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از یزد، یکی از قدیمی‌ترین مراسم‌های سنتی مردم یزد در عزاداری اهل‌بیت عصمت و طهارت(ع) و به‌ویژه امام حسین(ع) پخت و توزیع غذای نذری است که در دیگر نقاط ایران هم به صورت گسترده مشاهده می‌شود.

آش گندم یکی از این غذاهای نذری است که مختص به یزد است و در مراسم‌های مختلف و با توجه به زمان نذر مردم پخته و در بین عزاداران توزیع می‌شود.

در بسیاری از مناطق استان یزد، پخت این آش بین 12 تا 14 ساعت زمان لازم دارد که دیگ بر روی آتش قرار گیرد و آش گندم به حد لازم پخته شود.

این زمان تنها برای قرار گرفتن دیگ روی آتش لازم است و دیگر فعالیت‌های آش از جمله پاک‌کردن گوشت و حبوبات ساعت‌های بسیاری زمان لازم دارد و مردم با حضور در محل پخت آش، اقدام به کمک می‌کنند.


به طور معمول شروع پخت آش گندم در دو زمان انجام می‌شود به این صورت که اگر نذر توزیع آش برای صبح باشد، پخت از شب قبل شروع می‌شود و در صورتی که برنامه‌ریزی مبنی بر توزیع در غروب اربعین باشد، پخت آش از صبح زود شروع می‌شود.

مردم استان یزد اعتقاد بسیار ویژه‌ای به پخت این آش و هم زدن که در گویش یزدی به آن "کمچه‌زنی" می‌گویند، دارند و در بسیاری از نقاط با وجود زمان طولانی که پخت این آش نیاز دارد، هر فرد مجبور است سریع "کمچه زنی" را به دیگری بسپارد تا همه از فضیلت آن سهم ببرند.



در حین "کمچه زنی" عزاداران حاضر در این مراسم، اقدام به دعا و حاجت‌خواهی از خداوند می‌کنند و ائمه اطهار(ع) را برای دریافت حاجت، واسطه قرار می‌دهند.

در طول زمان پخت این آش، افرادی که در پخت آن مهارت دارند، آش را تست کرده و با ملاقه‌های بزرگ و سطل‌های فلزی، محتویات دیگ‌ها را جابه‌جا می‌کنند تا تمام دیگ‌ها به یک اندازه گوشت و حبوبات داشته باشند.

پس از اینکه به اندازه کافی "کمچه‌زنی" انجام شد و محتویات دیگ‌ها به صورت مساوی تقسیم شد، درب دیگ‌ها گذاشته می‌شود و روی دیگ آتش به اندازه کافی ریخته می‌شود تا پخت کامل انجام شود.



علاوه بر اینکه مردم یزد به حضور در مراسم پخت آش گندم و "کمچه زنی" اعتقاد ویژه‌ای دارند، خوردن غذای نذری را هم بسیار ارزشمند می‌دانند و بسیاری از مردم به نیت شفا از غذا و آش نذری استفاده می‌کنند.





گزارش از سمانه حسینی فهرجی

نظرات() 
Foot Issues
سه شنبه 17 مرداد 1396 11:57 ب.ظ
Wow, wonderful blog layout! How long have you been blogging for?
you made blogging look easy. The overall look of your website is wonderful, let alone the content!
What do you do when your Achilles tendon hurts?
سه شنبه 17 مرداد 1396 04:53 ب.ظ
Hi there, just wanted to say, I liked this post.
It was helpful. Keep on posting!
 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر

← درباره وبلاگ



مدیر وبلاگ : Alireza Ayatollahi ( Tehran.Iran ( علی رضا آیت اللهی ( ایران.تهران )

← لینکدونی

← طبقه بندی

← آرشیو

← لینکستان


← آخرین پستها

← نویسندگان

← ابر برچسبها

← آمار وبلاگ

  • کل بازدید :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید ماه قبل :
  • تعداد نویسندگان :
  • تعداد کل پست ها :
  • آخرین بازدید :
  • آخرین بروز رسانی :