تبلیغات
Ethnologie de l’Iran شناخت مردم ایران ( شما ) Anthropology of iran * (SHEMA) Shenakht mardom iran - شب چلٌه یزد شب شیرینی خوران بود
Ethnologie de l’Iran شناخت مردم ایران ( شما ) Anthropology of iran * (SHEMA) Shenakht mardom iran
هرگونه استفاده از نوشته های این وب بدون اجازه کتبی نویسنده اکیدا" ممنوع است
علیرضاآیت اللهی از1341 فولکلوریست،1345محقق دانشگاه تهران و همکار«فرهنگ مردم» ، 1351 نخستین کارشناس مردمشناسی دانشگاهها،1354 مدرس مردمشناسی دانشکاه ابوریحان و با تحصیلات دکتری مردم شناسی در فرانسه در 1365 ،استاد مردم شناسی دانشگاه شهید بهشتی بوده است

شب چلٌه یزد شب شیرینی خوران بود

دوشنبه 29 آذر 1395

نویسنده: Alireza Ayatollahi ( Tehran.Iran ( علی رضا آیت اللهی ( ایران.تهران ) |

.

شب چلٌه یزد شب شیرینی خوران بود
اعیاد یزدی ها معمولا" به معنی شیرینی خوران بوده است .
شیرینی های آن زمان برای روستائیان ، و برای شهریان ، در این مجموعه ( سایت ) آمده است .
در سال 1340 و حوالی آن :
باقلوا - پشمک - قطاب - سوهان خانی - حاجی بادام - لوز بادامی - لوز پسته ای - لوز نارگیلی ( که در دهه 1340 باب شد ) - سوهان عسلی - جوز و قند - نان برنجی - نان خامه ای ( لطیفه )
و در سطحی پائین تر شیرینی هایی ارزانتر چون :
لوز سبز ( که ازهسته ی زرد آلو و امثال آن ساخته می شد ) - نیمشکری ( لوزی که تقریبا" شکر خالص بود ) - سوهان آردی - نقل مغز بادامی - زولبیا گوش فیل ( اگر مصادف با ماه مبارک رمضان بود ؛ بامیه هم در دهه 1340 باب شد ) - کیک یزدی


ودر سطح سوٌم :
نانک ( بیسکویت ) - نقل آلوچه ای - آبنبات بادامی - آبنبات قیچی - ...
آجیل هم آنچنان ضروری نمی دانستند ! و فقط نزد خانواده های ثروتمند بود . سایر خانواده ها مقداری تخمه هندوانه و تخمه خربزه که برای چنین شب هائی ذخیره کرده بودند را خود بو می دادند و شاید مقداری « نخود کشمش » هم به آن می افزودند . برگه های مختلف - آلوچه و آلبالو خشکه . به عنوان شیرینی هم از « حلوا تق تقک » ( حلوا کنجدی ) و امثال آن استفاده می کردند : چه بسا « توت و گردو » - حلوا توتک - حلوا آرتک - و.... گندم بوداده ، شاهدانه ... خرما خشکه ی بافقی ، انجیر خشکه مهریزی و اصطهباناتی ...
اگر شبی برفی بود : برف و شیره خرما ، برف و شیره انگور ، برف و شیره نبات ، و... 
میوه ، به خصوص میوه های زمستانی چندان جائی در میهمانی های خانوادکی یزد نداشتند ؛ مگر از دهه 1340 که واردات پرتقال و پس از چند سال نارنگی به یزد متداول شد و با « انارِ دانه کرده » سرو می کردند و البتٌه در زمستان به ندرت می شد میهمانی ئی نزد اقشار اعیان و متوسط دید که در آن شلغم لپو سرو نکنند ! که گاه در میهمانی های خودمانی تر بین شلغم ها ( که با آویشن میل می کردند ) چند عدد سیب زمینی ده بالائی و در کنار آنها تعدادی زردک آبشاهی و خرمشاهی هم مشاهده می شد . شخصا" ندیده ام که لبوی چغندر سرو کرده باشند یا در آن شب شولی پخته باشند ( که شولی پزان را شنیده ام ) .


نظرات() 
BHW
چهارشنبه 23 فروردین 1396 04:31 ب.ظ
Great beat ! I wish to apprentice while you amend your website, how
can i subscribe for a weblog website? The account aided me
a appropriate deal. I had been tiny bit familiar of this your broadcast
offered vivid clear concept
 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر

← درباره وبلاگ



مدیر وبلاگ : Alireza Ayatollahi ( Tehran.Iran ( علی رضا آیت اللهی ( ایران.تهران )

← لینکدونی

← طبقه بندی

← آرشیو

← لینکستان


← آخرین پستها

← نویسندگان

← ابر برچسبها

← آمار وبلاگ

  • کل بازدید :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید ماه قبل :
  • تعداد نویسندگان :
  • تعداد کل پست ها :
  • آخرین بازدید :
  • آخرین بروز رسانی :