Ethnologie de l’Iran شناخت مردم ایران ( شما ) Anthropology of iran * (SHEMA) Shenakht mardom iran
هرگونه استفاده از نوشته های این وب بدون اجازه کتبی نویسنده اکیدا" ممنوع است
علیرضاآیت اللهی از1341 فولکلوریست،1345محقق دانشگاه تهران و همکار«فرهنگ مردم» ، 1351 نخستین کارشناس مردمشناسی دانشگاهها،1354 مدرس مردمشناسی دانشکاه ابوریحان و با تحصیلات دکتری مردم شناسی در فرانسه در 1365 ،استاد مردم شناسی دانشگاه شهید بهشتی بوده است

نوروز و نوعی اقتصاد مقاومتی (2) . آجیل عید . اقلامِ آجیل . نخودچی

شنبه 19 اسفند 1396

نویسنده: Alireza Ayatollahi ( Tehran.Iran ( علی رضا آیت اللهی ( ایران.تهران ) |

 

 نوروز و نوعی اقتصاد مقاومتی (2) . آجیل عید . اقلامِ آجیل . نخودچی

آجیل شاید در اصل به معنی مخلوطی از نخودچی – کشمش بوده است

همانطور که امروز به عنوان آجیل مشکل گشا مشهور است ؛ و تولید انبوه ( مانوفاکتوری ) و جنبه تجاری نسبتا" مهمٌی یافته است . در آن زمانها نیز برخی از بقالی های یزد به عنوان « نخود – کشمش » میفروختند ؛ و اصولا" در یزد به نخودچی « نخود بوداده » می گفتند .

مواد اصلی آجیل شاید از اینقرار بودند :

نخود چی

کشمش

تخمه هندوانه

تخمه کدو

تخمه هندی ( چلغوزه )

پسته

پسته کوهی ( جنگلی )

پسته شامی ( بادام زمینی یا به گفته ی یزدیها بادام کوهی )

بادام که گاه مغز هسته زردآلو هم به جایش می آمد

فندق

گردو

انجیر خشکه – خرما خشکه – برگه زردآلو و گاه برگه شفتالو – زردآلو خشکه – گوجه ( آلوچه ) خشکه – آلبالو خشکه – توت خشکه

جوز قند – باسلق – نقل بیدمشکی – نیمشکری –

گندم بوداده – برنج پوکه – شاهدانه – کنجد بوداده – خشخاش - ....

نخود در میان خوراکی های سنٌتی و متداول یزدیان ، بعد از گوشت ، و حتی گاه قبل از آن و بعد از نان ، نقشی بسیار اساسی داشت و سعی می کردند در هر غذائی حتی الامکان از آن استفاده کنند .

محصول ناحیه یزد بود و در هرحال تولید ایران بود ، از خارج وارد نمی شد و سبب وابستگی اقتصادی و از آنجا وابستگی سیاسی به ممالک خارجی نمی گردید .

محلٌ فروش نخود در بقٌالی ها بود ؛ به دو طریق :

نخود خام که برای غذاها بفروش می رفت ؛ و معمولا" مردم به اندازه مصرف یک سال خود در پائیز خردیداری می کردند .

نخودچی یا به گفته یزدی ها نخود بوداده که در برخی از بقٌالی ها ئی که « نخود بریز » خوانده می شدند ( و پررونق ترینشان در جنوب میدان خان بود ) تهیه و به دو شکل بفروش می رسید :

نخود بوداده و نمک زده یا بی نمک برای آجیل

آرد نخود بوداده برای تهیه غذاهائی چون شامی کباب و حتی عصرانه بچٌه ها

( ادامه دارد ا نشاء الله )

نظرات() 

← درباره وبلاگ



مدیر وبلاگ : Alireza Ayatollahi ( Tehran.Iran ( علی رضا آیت اللهی ( ایران.تهران )

← لینکدونی

← طبقه بندی

← آرشیو

← لینکستان


← آخرین پستها

← نویسندگان

← ابر برچسبها

← آمار وبلاگ

  • کل بازدید :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید ماه قبل :
  • تعداد نویسندگان :
  • تعداد کل پست ها :
  • آخرین بازدید :
  • آخرین بروز رسانی :
شبکه اجتماعی فارسی کلوب | Buy Mobile Traffic | سایت سوالات