Ethnologie de l’Iran شناخت مردم ایران ( شما ) Anthropology of iran * (SHEMA) Shenakht mardom iran
هرگونه استفاده از نوشته های این وب بدون اجازه کتبی نویسنده اکیدا" ممنوع است
علیرضاآیت اللهی از1341 فولکلوریست،1345محقق دانشگاه تهران و همکار«فرهنگ مردم» ، 1351 نخستین کارشناس مردمشناسی دانشگاهها،1354 مدرس مردمشناسی دانشکاه ابوریحان و با تحصیلات دکتری مردم شناسی در فرانسه در 1365 ،استاد مردم شناسی دانشگاه شهید بهشتی بوده است

نوروز و نوعی اقتصاد مقاومتی (7) . آجیل عید . اقلامِ آجیل . بادام

شنبه 26 اسفند 1396

نویسنده: Alireza Ayatollahi ( Tehran.Iran ( علی رضا آیت اللهی ( ایران.تهران ) |




نوروز و نوعی اقتصاد مقاومتی (7) . آجیل عید . اقلامِ آجیل . بادام


تخمینا" بیشتر از یک پنجم خانواده های یزدی در دهه های 1340 و 1350 از بادام در آجیل نوروزیشان استفاده نمی کردند ؛ حال آنکه بادام از محصولات مهم و صادراتی یزد بود . امٌا فروش آن به زندگی مردم بسته بود و استفاده اش در آجیل ضروری نمی نمود . اقتصادی بودن یزدی جماعت مانع از استفاده از اقلام گرانقیمت آجیل چون پسته و بادام و... ، حتی اگر تولید خانوار بود ، می شد ؛ و گاه در استفاده از آنها در آجیل نیز نوعی عمل می کردند که اقلام کمیاب تر و گرانتر کم تر مصرف شوند . از جمله بادام به چند نوع در آجیل مصرف می شد :

بادام خام که مصرفش برای میهمان راحت نبود اگرچه مثلا" ثلثی از میهمانان دندانهائی سخت و کار آ داشتند .

بادام کاغذی که شکستنش بسیار راحت تر بود

مغز بادام ، گاه بدون آنکه نمک سود کرده و بو داده باشند .

مغز بادام نمک سود کرده و بو داده

هسته ی زردآلو ی نمک سود کرده و بوداده به عنوان کالای جانشین بادام .

و البته هسته زردآلو را اگر تلخ بود ، یا حتی به ندرت بادام تلخ ، را ابتدا شیرین می کردند و بعد مورد استفاده قرار می دادند .

ظاهرا" کسانی که توانگری کمتری داشتند بیشتر از هسته زرد آلو استفاده می کردند ؛ امٌا اگر هسته ی زردآلو را در آجیل خانه ی ثروتمند ترین مردان شهر هم می دیدیم ( که خود دیده ام ) نه عیب بود و نه عجیب و غریب ! نشانه اقتصاد بود و تعقل .

به ندرت بادام کوهی ، که آنرا از محل خود و از خود نمی دانستند ، در آجیل مورد استفاده قرار می دادند .

اصولا" کوچکترین لزومی نمی دیدند که یک کالای کمیاب یا وارداتی را جزو آجیل قرار دهند و میهمانان هم هرگز چنین توقعی نداشتند .

بادام از کالاهائی بود که جنبه خود مصرفی می یافت و از آن که گذشت در بقالی های شهر هم به وفور وجود داشت ؛ اگرچه بقٌال ها برای جلوگیری از خراب شدنش همیشه در پوست نگهداشته در پوست می فروختند .

ضمنا" بادام از مواد اصلی شیرینی های مشهور و گرانقیمت یزد چون باقلوا ، قطاب و حاجی بادام ( که گفته می شد اختراع یزدیها است ، بود . نقل بادامی و آبنبات بادامی هم زیاد ساخته و مصرف می شد .

ورود بادام کوهی به آجیل یزد توسط اعیان و در واقع متمول تر ها بود که به اینطریق می خواستند توانگری خود را به رخ دیگران بکشند و طبیعتا" دیگران را چندان خوش نمی آمد . بادام کوهی به دوطریق در آجیل مصرف می شد :

بادام کوهی با پوست نمک سود شده و گاه بوداده

مغز بادام کوهی ( بادام زمینی . پسته شام ) نمک سود شده ، گاه کمی بوداده .

 

یادمان باشد که از سبک زندگی یزدی ها در پنج – شش دهه قبل از این می نویسیم و نه امروز ...


نظرات() 

← درباره وبلاگ



مدیر وبلاگ : Alireza Ayatollahi ( Tehran.Iran ( علی رضا آیت اللهی ( ایران.تهران )

← لینکدونی

← طبقه بندی

← آرشیو

← لینکستان


← آخرین پستها

← نویسندگان

← ابر برچسبها

← آمار وبلاگ

  • کل بازدید :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید ماه قبل :
  • تعداد نویسندگان :
  • تعداد کل پست ها :
  • آخرین بازدید :
  • آخرین بروز رسانی :
شبکه اجتماعی فارسی کلوب | Buy Website Traffic | Buy Targeted Website Traffic