تبلیغات
Ethnologie de l’Iran شناخت مردم ایران ( شما ) Anthropology of iran * (SHEMA) Shenakht mardom iran - نوروز و نوعی اقتصاد مقاومتی (7) . آجیل عید . اقلامِ آجیل . بادام
Ethnologie de l’Iran شناخت مردم ایران ( شما ) Anthropology of iran * (SHEMA) Shenakht mardom iran
هرگونه استفاده از نوشته های این وب بدون اجازه کتبی نویسنده اکیدا" ممنوع است
علیرضاآیت اللهی از1341 فولکلوریست،1345محقق دانشگاه تهران و همکار«فرهنگ مردم» ، 1351 نخستین کارشناس مردمشناسی دانشگاهها،1354 مدرس مردمشناسی دانشکاه ابوریحان و با تحصیلات دکتری مردم شناسی در فرانسه در 1365 ،استاد مردم شناسی دانشگاه شهید بهشتی بوده است

نوروز و نوعی اقتصاد مقاومتی (7) . آجیل عید . اقلامِ آجیل . بادام

شنبه 26 اسفند 1396

نویسنده: Alireza Ayatollahi ( Tehran.Iran ( علی رضا آیت اللهی ( ایران.تهران ) |




نوروز و نوعی اقتصاد مقاومتی (7) . آجیل عید . اقلامِ آجیل . بادام


تخمینا" بیشتر از یک پنجم خانواده های یزدی در دهه های 1340 و 1350 از بادام در آجیل نوروزیشان استفاده نمی کردند ؛ حال آنکه بادام از محصولات مهم و صادراتی یزد بود . امٌا فروش آن به زندگی مردم بسته بود و استفاده اش در آجیل ضروری نمی نمود . اقتصادی بودن یزدی جماعت مانع از استفاده از اقلام گرانقیمت آجیل چون پسته و بادام و... ، حتی اگر تولید خانوار بود ، می شد ؛ و گاه در استفاده از آنها در آجیل نیز نوعی عمل می کردند که اقلام کمیاب تر و گرانتر کم تر مصرف شوند . از جمله بادام به چند نوع در آجیل مصرف می شد :

بادام خام که مصرفش برای میهمان راحت نبود اگرچه مثلا" ثلثی از میهمانان دندانهائی سخت و کار آ داشتند .

بادام کاغذی که شکستنش بسیار راحت تر بود

مغز بادام ، گاه بدون آنکه نمک سود کرده و بو داده باشند .

مغز بادام نمک سود کرده و بو داده

هسته ی زردآلو ی نمک سود کرده و بوداده به عنوان کالای جانشین بادام .

و البته هسته زردآلو را اگر تلخ بود ، یا حتی به ندرت بادام تلخ ، را ابتدا شیرین می کردند و بعد مورد استفاده قرار می دادند .

ظاهرا" کسانی که توانگری کمتری داشتند بیشتر از هسته زرد آلو استفاده می کردند ؛ امٌا اگر هسته ی زردآلو را در آجیل خانه ی ثروتمند ترین مردان شهر هم می دیدیم ( که خود دیده ام ) نه عیب بود و نه عجیب و غریب ! نشانه اقتصاد بود و تعقل .

به ندرت بادام کوهی ، که آنرا از محل خود و از خود نمی دانستند ، در آجیل مورد استفاده قرار می دادند .

اصولا" کوچکترین لزومی نمی دیدند که یک کالای کمیاب یا وارداتی را جزو آجیل قرار دهند و میهمانان هم هرگز چنین توقعی نداشتند .

بادام از کالاهائی بود که جنبه خود مصرفی می یافت و از آن که گذشت در بقالی های شهر هم به وفور وجود داشت ؛ اگرچه بقٌال ها برای جلوگیری از خراب شدنش همیشه در پوست نگهداشته در پوست می فروختند .

ضمنا" بادام از مواد اصلی شیرینی های مشهور و گرانقیمت یزد چون باقلوا ، قطاب و حاجی بادام ( که گفته می شد اختراع یزدیها است ، بود . نقل بادامی و آبنبات بادامی هم زیاد ساخته و مصرف می شد .

ورود بادام کوهی به آجیل یزد توسط اعیان و در واقع متمول تر ها بود که به اینطریق می خواستند توانگری خود را به رخ دیگران بکشند و طبیعتا" دیگران را چندان خوش نمی آمد . بادام کوهی به دوطریق در آجیل مصرف می شد :

بادام کوهی با پوست نمک سود شده و گاه بوداده

مغز بادام کوهی ( بادام زمینی . پسته شام ) نمک سود شده ، گاه کمی بوداده .

 

یادمان باشد که از سبک زندگی یزدی ها در پنج – شش دهه قبل از این می نویسیم و نه امروز ...


نظرات() 
فهیمه
شنبه 26 اسفند 1396 10:38 ق.ظ
من برای متنفر بودن از کسانی که از من متنفرند وقتی ندارم زیرا درگیر دوست داشتن کسانی هستم که مرا دوست دارند
تقدیم به شما دوست عزیز....c
 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر

← درباره وبلاگ



مدیر وبلاگ : Alireza Ayatollahi ( Tehran.Iran ( علی رضا آیت اللهی ( ایران.تهران )

← لینکدونی

← طبقه بندی

← آرشیو

← لینکستان


← آخرین پستها

← نویسندگان

← ابر برچسبها

← آمار وبلاگ

  • کل بازدید :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید ماه قبل :
  • تعداد نویسندگان :
  • تعداد کل پست ها :
  • آخرین بازدید :
  • آخرین بروز رسانی :