تبلیغات
Ethnologie de l’Iran شناخت مردم ایران ( شما ) Anthropology of iran * (SHEMA) Shenakht mardom iran - كشك در مردم شناسی ( انسان شناسی ) ایران
Ethnologie de l’Iran شناخت مردم ایران ( شما ) Anthropology of iran * (SHEMA) Shenakht mardom iran
هرگونه استفاده از نوشته های این وب بدون اجازه کتبی نویسنده اکیدا" ممنوع است
علیرضاآیت اللهی از1341 فولکلوریست،1345محقق دانشگاه تهران و همکار«فرهنگ مردم» ، 1351 نخستین کارشناس مردمشناسی دانشگاهها،1354 مدرس مردمشناسی دانشکاه ابوریحان و با تحصیلات دکتری مردم شناسی در فرانسه در 1365 ،استاد مردم شناسی دانشگاه شهید بهشتی بوده است

كشك در مردم شناسی ( انسان شناسی ) ایران

دوشنبه 8 خرداد 1391

نویسنده: Alireza Ayatollahi ( Tehran.Iran ( علی رضا آیت اللهی ( ایران.تهران ) | طبقه بندی:كلٌیات.سایت.نویسنده، محصولات كشاورزی .، خوراكیها و تغذیه، 

كشك

 

و

 

 

شیوه تولید آن

چهل سال قبل ، در بهار 1351 كه در میمند كرمان به مطالعات عشایری برای مؤسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی دانشگاه تهران مشغول بودم متوجٌه نقش بسیار مهم كشك در زندگی سنٌتی ایران شدم و پس از آن در تهران و با مطالعاتی همه جانبه به این نتیجه رسیدم كه كشك به نوعی از تولیدات اصلی و نیز از غذاهای ملٌی و چه بسا « غذای ملٌی » ، به خصوص در مناطق شرق و جنوب و مركز ایران بوده است . پس اساس آنچه كه در این جا می نویسم به آن مطالعات برمی گردد .

كشك در میمند ( شهربابك )

وقتی كره را از شیر می گرفتند به آنچه كه در ظرف و در واقع در مشك كره گیری ( به لفظ محلٌی : خیك ) باقی میماند دوغ می گفتند ؛ كه این دوغ خود یك نوشابه بود و حتی برخی به عنوان نوعی غذا در آن نان تلیت كرده می خوردند . امٌا حجم این دوغ بسیار زیاد و نگهداری آن بسیار دشوار بود . بنابراین از جمله به منظور كاهش حجم آن به منظور نگهداری بلافاصله در دیگ های مسی ، وسط صحرا و با هیزم و هیمه فراوانی كه در آنجا بود ، می جوشانیدند تا تغلیظ شود ؛ وقتی تغلیظ می شد آن را در كیسه هائی از جنس كرباس یزدی كه كه به قطر پنجاه تا هفتاد سانتیمتر دوخته بودند و حدود دومتر ارتفاع داشتند می ریختند تا آب بازهم زائد آنها از كیسه ها بیرون روند . به این منظور كیسه ها را در داخل یك چادر به چوبی افقی كه حدود دو و نیم متر از زمین ارتفاع داشت می آویختند و زیر هر كیسه تغار یا ظرف دیگری قرار می دادند تا آب بیرون آمده از كیسه كه به آن نیز دوغ یا دوغاب و امثال آن می گفتند ( و غالبا" می نوشیدند ) بیرون بیاید و مایع داخل كیسه خوب تغلیظ شود . تغلیظ شدن مایع گاهی روزها طول می كشید ، و گاهی كه هنوز به خوبی تغلیظ نشده مقداری دیگر به آن اضافه می كردند ممكن بود طول كشیدن آن به هفته ها هم برسد .

وقتی مایع خوب تغلیظ می شد آن را درظروفی ریخته بر سر سفره هایی تقریبا" دومتر در دومتر، و آنهم از جنس كرباس ، قرار می دادند ؛ و بیشتر زنان تا كودكان هفت ساله و حتی چهار و پنج ساله به بالا به گلوله كردن آنها كف دست خود می پرداختند و آنها را در سفره می چیدند تا تقریبا" به طور كامل خشك شوند و قابل انبار كردن باشند .

شكلی كه به كشك ها می دادند شكل گلوله ای ساده به اندازه یك فندق بود ؛ امٌا به غیر از این شكل كه از همه متداول تر است ؛ شكل های دیگری هم از كشك وجود دارد كه از آنجمله است :

- شكل تربت حیدریه ای

- شكل پولكی

- شكل كشك بافقی كه مایع كشك را از آبكش ( به لهجه محلی : ترش بالا ) رد می كردند.

 

نظرات() 
How much does it cost for leg lengthening?
دوشنبه 16 مرداد 1396 07:51 ق.ظ
certainly like your web-site but you have to test the spelling
on quite a few of your posts. Many of them are rife
with spelling issues and I to find it very bothersome
to tell the truth nevertheless I will surely come again again.
 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر

← درباره وبلاگ



مدیر وبلاگ : Alireza Ayatollahi ( Tehran.Iran ( علی رضا آیت اللهی ( ایران.تهران )

← لینکدونی

← طبقه بندی

← آرشیو

← لینکستان


← آخرین پستها

← نویسندگان

← ابر برچسبها

← آمار وبلاگ

  • کل بازدید :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید ماه قبل :
  • تعداد نویسندگان :
  • تعداد کل پست ها :
  • آخرین بازدید :
  • آخرین بروز رسانی :