Ethnologie de l’Iran شناخت مردم ایران ( شما ) Anthropology of iran * (SHEMA) Shenakht mardom iran
هرگونه استفاده از نوشته های این وب بدون اجازه کتبی نویسنده اکیدا" ممنوع است
علیرضاآیت اللهی از1341 فولکلوریست،1345محقق دانشگاه تهران و همکار«فرهنگ مردم» ، 1351 نخستین کارشناس مردمشناسی دانشگاهها،1354 مدرس مردمشناسی دانشکاه ابوریحان و با تحصیلات دکتری مردم شناسی در فرانسه در 1365 ،استاد مردم شناسی دانشگاه شهید بهشتی بوده است

انارچینُگ در اردکان

شنبه 13 آبان 1396

نویسنده: Alireza Ayatollahi ( Tehran.Iran ( علی رضا آیت اللهی ( ایران.تهران ) |

انارچینُگ در اردکان

برداشت انار در اردكان


اواخر ماه مهر و اوایل آبان ماه، آغاز برداشت میوه‌ای خوشمزه است که شاید بتوان گفت تنها میوه ‎‎ ای ا ست که در هر فصل از سال خوردنش به دل می‌چسبد؛ میوه‌‎‎ ای خوشمزه که دانه‌های یاقوتی رنگش چشم هر جنبده ای را خیره می ‎کند و مزه‌های مختلفش دهان هر خورنده‎ ای را آب می ‎‎ اندازد. «اردکان» یکی از مراکز برداشت انار در استان یزد است که سالیانه از انواع مختلف این میوه، چه شیرین و چه ترش و چه مَلَس ، از هر نوعش باغدارانی را خوشحال می ‌ کند که چشم امّیدشان به برداشت این میوه بهشتی است.

«علی سپهری اردکانی» از محققان تاریخ ‎ شناس اردکانی در گفت ‎‎ و ‎‎ گو با خبرنگار ایسنا -  با اشاره به اصطلاح محلی چیدن انار در این شهرستان با عنوان «انارچینُگ» ، می ‎ گوید: از قدیم برداشت انار در اردکان و توابع این شهرستان همچون عقدا و خرانق به طور سنتی با حضور اعضای خانواده ‎‎ و همچون دیگر شهرهای یزد ب ا سادگی هر چه تمام ‌ تر برگزار می‎‎شود.

وی با بیان این که مسلمانان انار را یک میوه بهشتی می‎‎دانند، این میوه را برخوردار از ارزش غذایی و دارویی بالایی برمی‏‏شمارد.

«گورماست» غذای محلی با انار

نویسنده کتاب ‎‎ های « تاریخ اردکان » و «یونان کوچک» ، ادامه می ‏‏ دهد: از میوه انار در شهرستان اردکان غذاهای سنتی همچون « گورماست شیر » و « گورماست ارده » تهیه می‏‏شود که طرفداران خاص خودش را دارد.

وی در مورد این غذاهای محلی که از آب انار تهیه می‎‎شود، می‎گوید: ترکیب آب انار و رُب در فصو ل غیر از برداشت این میوه ، با شیر گوسفند و گاو را « گورماست شیر » و اگر آب این میوه یا همان رُب انار را به ارده  اضافه کنند به آن « گورماست ارده » می‎‎گویند که غذایی گوارا و انرژی بخش است.

سپهری اردکانی اضافه می‎کند: البته از آب انار به عنوان چاشنی برای خوشمزه کردن آش محلی استان که به «شولی یزدی » معروف است نیز استفاده می ‏‏ شود.

«انارِ کِلُگ» ، برداشت آخر باغ ‎ داران

این پژهشگر حوزه میراث فرهنگی خاطرنشان می‎کند: در آخرین روزهای برداشت انار به انارهای کوچک و بازمانده از مرحله اول برداشت «انارِ کِلُگ» می ‏‏ گویند که گاهی طعم و مزه‌ای متفاوت و خوشمزه ‏ تر از انارهای برداشت اول دارد.

وی که کتابی با عنوان « آداب و رسوم مردم اردکان» نیز دارد، با اشاره به ضرب ‎‎ المثلی قدیمی در وصف انار ، می ‏‏ گوید: «در نداره گنجینه، دیوار(پنجره) نداره گنجینه، کنگره داره گنجینه » یک ضرب ‏‏ المثل قدیمی و محلی است که در وصف انار از زبان گذشتگان نقل شده است.

البته سپهری اردکانی در کتاب « مشاغل اردکان » که در حال حاضر در نوبت چاپ قرار دارد نیز به انارُچینگ و شغل انارچینی در این شهرستان اشاره کرده است.

یادآور می‎‎شود؛ انارهای شهرستان اردکان که با نام « انار عقدایی » شهره است، در بازاهای فصل پاییز با مشتریان خاص خود روبرو ا ست و گاهی با قیمت ‏‏ های بالایی نیز به فروش می‌رود که این افزایش قیمت در شب یلدا نیز بیشتر به چشم می ‎ خورد.

انتهای پیام

نظرات() 

← درباره وبلاگ



مدیر وبلاگ : Alireza Ayatollahi ( Tehran.Iran ( علی رضا آیت اللهی ( ایران.تهران )

← لینکدونی

← طبقه بندی

← آرشیو

← لینکستان


← آخرین پستها

← نویسندگان

← ابر برچسبها

← آمار وبلاگ

  • کل بازدید :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید ماه قبل :
  • تعداد نویسندگان :
  • تعداد کل پست ها :
  • آخرین بازدید :
  • آخرین بروز رسانی :